De Zweedse fabrikant Thule staat vooral bekend om z’n fietsendragers. En voor montage op de trekhaak is de Easyfold XT één van z’n bekendste. Nu wordt die XT opgevolgd door de Easyfold 3. En in tegenstelling tot wat je bij dat getal zou verwachten, kun je op de nieuwe fietsendrager twee of drie fietsen kwijt. En met een uitbreidingsset kan er zelfs nog een vierde fiets meegenomen worden.
De Easyfold-fietsendrager is misschien wel Thule’s meest bekende fietsendragers voor op de trekhaak. Z’n naam geeft de belangrijkste eigenschap weg: hij is gemakkelijk op te vouwen en daardoor handiger op te bergen. Nu wordt de Easyfold XT opgevolgd door de Easyfold 3-fietsendrager. Uitgangspunt bij de nieuwe Eayfold 3 is nog altijd de centrale beugel waaraan je middels horizontale armen en klemmen alle fietsen stabiel vastzet.
Thule Epos meets Easyfold fietsendrager
De basis van de drager inclusief de opklapbare goten heeft Thule overgenomen van z’n drager Epos. En net als die Epos én z’n voorganger is de hele drager achterover te kantelen, zodat je in veruit de meeste gevallen je kofferklep nog kunt openen. Ook de achterlichten zijn overgenomen van de Epos, waardoor de drager een stuk moderner oogt, voor zover je dat belangrijk vindt. Verder is er nu ook een ingebouwd slot, waarmee je je fietsen via een optionele Abus-kabel extra op slot kunt zetten.
Ook de armen waarmee je de fietsen vastzet zijn vernieuwd. Dankzij een nieuw kliksysteem zijn ze gemakkelijker te verplaatsen. De vernieuwde, draaibare kop biedt ruimte aan fietsframes met buisdiameters van 20 tot en met 90 millimeter. Je zet bij de nieuwe Easyfold 3, in tegenstelling tot Thule’s Easyfold XT, je fiets vervolgens niet vast met een klem, maar je trekt ‘m vast met een riem. Ook hier zijn de gelijkenissen met de Epos-drager overduidelijk. Tijdens onze test van die Epos vonden we dit systeem flexibeler en bovendien constructief beter indien gebruikt met fietsen met carbon frames.
Bij de Easyfold 3 zet je nog steeds al je fietsen met behulp van individuele armen vast aan één centrale beugel.
De draaibare klemkop heeft nu een riem (met intern een stalen band) die je als een overmaatse tie-wrap vast trekt. Alle delen die in contact staat met het fietsframe zijn ter bescherming voorzien van rubber. En net als bij de Easyfold XT kun je de kop op slot zetten en zo je fiets beveiligen tegen diefstal.
Net als de z’n voorganger is Thule’s Easyfold 3 kantelbaar, zodat je je kofferklep kunt openen.
Met een (optionele) Abus kabel kun je je fietsen op slot zetten aan de drager.
Twee, drie óf vier fietsen
Laat de naam je niet in de war brengen: de Easyfold 3 is verkrijgbaar in twee varianten met in de basis ruimte voor twee óf drie fietsen. Nieuw is echter een extra opzetgoot. Die klik je eenvoudig vast aan de achterkant en biedt ruimte aan nog één fiets. Weliswaar geen dikke e-bike, maar een racefiets, mountainbike, gravelbike of een compactere fiets voor een van je jonge spruiten past prima.
Bij zowel de Easyfold 3 voor twee en drie fietsen, kun je met een opvouwbare ‘add-on’ goot een extra fiets meenemen.
De extra goot hangt boven de kentekenplaat. De derde of vierde fiets zet je vervolgens met een korte arm vast aan de fiets daarnaast.
Specificaties en prijzen
Ongeacht de uitvoering heeft de Easyfold 3 een maximum draagcapaciteit van 60 kilo. Uiteraard is de draaglast verder mogelijk verder gelimiteerd door de maximale kogeldruk van je auto. Die kan soms minder zijn dan die 60 kilo. De drager is in elk geval daarmee geschikt om twee dikke e-bikes te kunnen dragen. Over e-bikes gesproken: net als bij de Epos levert Thule voor de Easyfold 3 een optionele oprijgoot.
De Thule Easyfold 3 voor twee fietsen weegt 18,3 kilo. In opgevouwen toestand zijn z’n afmetingen 70 x 31 x 81 centimeter. Deze versie is er vanaf 969,95 euro. De variant voor drie fietsen weegt 22 kilo. Eenmaal opgevouwen moet je rekening houden met een opslagruimte van minimaal 78 x 31 x 84 centimeter. De drie-fiets-variant van de Easyfold 3 is er vanaf 1.069,95 euro. De ‘add-on’ voor een derde/vierde fiets kost 249,95 euro. Verder biedt Thule nog talloze andere opties aan. Van een opberghoes, tot extra grote bandriemen voor wanneer je bijvoorbeeld fatbikes vervoert. En zoals je van Thule gewend bent, zij alle onderdelen los leverbaar.
Bron en meer info: thule.com